Strava klimat.app

Doe meer met je Strava – add-ons en plugins

Sinds ik een racefiets heb, gebruik ik met veel plezier Strava. De app waar menig fietser op kijkt na een rit of om even te spieken wat fietsvrienden hebben gedaan. In het begin van mijn recreatieve carrière nam ik mijn activiteiten op via mijn telefoon. Simpel op start drukken, inklikken voor een rondje en als je thuis bent opslaan en afsluiten. Later maakte de telefoon plaats voor een fietscomputer.

De meest gehoorde klacht over Strava is het uitblijven van nieuwe functies en features. Sterker nog, steeds meer opties verdwijnen uit de app. Al is Strava de laatste tijd goed bezig, er zijn een aantal partijen op de tekortkoming gesprongen. Zo zijn tegenwoordig veel apps, add-ons en plugins beschikbaar voor Strava die het leven van de fietser een stuk interessanter en makkelijker maken. Een aantal van die handige plugins leg ik hier graag aan je uit.

Handige extra info op Strava – hoe was het weer tijdens mijn rit?

Ik houd van data en details, tel daarbij op dat ik lui ben en dus graag automatiseer. Waarom reed je een paar maanden geleden zo belachelijk langzaam op dat segment? Was je moe of stond er gewoon belachelijk veel wind? Inzoomen op de rit en je ziet het, je had op die dag een straf windje tegen en met je wattage was niet mis. Handig om het weer van die dag automatisch bij je rit op te slaan. Dat moeten de ontwikkelaars van de add-on klimat.app ook gedacht hebben. Je koppelt de service met je Strava-profiel en bij elke volgende rit komt het weer keurig bij je rit te staan. Er zit een filter op virtuele ritten, want mijn rondjes op Zwift worden niet voorzien van een weerbericht.

Mijn rit van 14 maart met onder de titel duidelijk het weer:

Strava klimat.app

Lekker liken – geef die kudos snel en automatisch

Zoals ik hierboven al schreef ben ik lui en heb ik een grote liefde voor het automatiseren van repeterende taken. Ik volg veel sporters en die actievelingen uploaden regelmatig nieuwe rondjes. Zo kan het gebeuren dat ik wel 30 kudos moet geven waarbij ik een groot risico loop op een kudoduim 😉

Het geven van kudos kan ook automatisch met een plugin voor Google Chrome. De plugin heet ‘Strava Kudos’ en zorgt voor een kleine oranje duim in je werkbalk rechtsboven. Deze ziet er als volgt uit:

Strava kudos automatisch

Als je wil weten hoe je een plugin/extensie in Google moet installeren dan verwijs ik je graag door naar deze link. Zodra je de extensie in Google hebt, surf je naar Strava. Je ziet aan de rechterkant dan het aantal kudos staan wat je automatisch kunt geven:

Strava kudos automatisch

Klik op de button en al je vrienden ontvangen die dikke verdiende kudo op hun activiteit. Simpel en snel.

Dit werkt alleen via de website, het kan niet via de app. Begrijp me goed, ik waardeer alle activiteiten van de sporters die ik volg en zie de meeste ook, maar dit vind ik zo nu en dan best wel eens prettig. Handige hack toch?

Betere inzichten in je voortgang en doelen op Strava

Nu we toch in Google Chrome zitten, kun je direct een extra extensie installeren. Zoek op ‘Elevate for Strava’ bij de extensies en installeer de plugin. Ook bij deze plugin krijg je een klein pictogram in je werkbalk erbij.

Elevate app for Strava

De eerste setup vraagt vooral geduld. Al je activiteiten worden op de achtergrond geanalyseerd, maar het is het wachten absoluut waard. Mijn ruim 1700 activiteiten duurde wel een paar uur. De tool vertaalt al jouw inspanningen naar prachtige grafieken en geeft je veel inzicht in je prestaties. Het heeft qua details veel weg van TrainingPeaks waar je een flinke duit aan kwijt bent met de betaalde versie.

Er zit veel verborgen informatie in Strava die deze app behendig tevoorschijn tovert. Het eerste voorbeeld laat de extra details zien van een rit. Zodra al je activiteiten in sync zijn met de tool kun je ermee aan de slag. Als voorbeeld laat ik hier zien wat het verschil is tussen een ‘standaard’ activiteit en dezelfde activiteit met de details van de Elevate-plugin:

Strava zonder elevate details
Hier zie je de standaard informatie die Strava toont bij je rit
Strava met elevate details
Hier zie je al snel dat je veel meer gegevens beschikbaar hebt

Het verschil mag duidelijk zijn. Je hebt veel meer inzicht in je rit. Om nog dieper op de materie in te gaan, kun je extra informatie laten zien. Klik je bij je activiteit op ‘Display elevate extended stats’. Alle gegevens over snelheid, hartslag, vermogen keurig gepresenteerd in overzichtelijke grafieken. Mooi werk zo’n plugin. Zodra je de plugin geïnstalleerd hebt, kun je deze extra gegevens ook van andere sporters zien. Het geldt dus niet voor jouw eigen uploads alleen 😉

Wil je een algemeen beeld hebben hoe je ervoor staat, dan klik je in je taakbalk op het icoon van ‘Elevate’. Hier vind je gegevens die vergelijkbaar zijn met de inzichten van de eerder genoemde TrainingPeaks. Al je ritten, jaarprogressie en fitnesstrend zie je hier terug. Een voorbeeld van mijn data:

Strava Elevate fitness trend

Helaas is ook deze plugin alleen beschikbaar op je pc en niet in de app.

Doe je voordeel met deze drie handige tools voor Strava. Ik ben er groot fan van en gebruik ze wekelijks. Mocht je tips hebben voor leuke extra’s op Strava dan hoor ik het graag.

Ben je op zoek naar routes die je op Strava kunt maken? Kijk dan eens hier.

One thought on “Doe meer met je Strava – add-ons en plugins

    1. Dat komt omdat je dat nu alleen nog maar ziet als je een betalende gebruiker bent.

      Volgens mij kan geen enkele plugin die info meer (legaal) ophalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *