Factor Vista gravelbike

Factor Vista – een F1-racer vermomd als gravelbike

Onlangs kreeg ik de kans om de gravelbike van Factor te testen. Het Engelse merk heeft met de Vista een zeer fraai model in de gelederen. Ik reed er wat onverharde strookjes op en kon zo een goed beeld vormen van de fiets, het merk en de onderdelen. Je mag het gerust weten, met deze bike vlieg je over gravel.

Factor uit de UK

Het Engelse Factor zag in 2007 het levenslicht in de plaats Norfolk. In de begintijd lag de focus voornamelijk op snelheid en performance, maar dan niet in het fietsen zoals je zou verwachten. Samenwerkingen met Maserati, Lamborghini en onder andere Ferrari verraden de tak van sport waar Factor eerst actief in was.

Factor Vista gravelbike

Pas in 2009 maakten ze een voorzichtig stapje in de fietsbranche door het model FACTOR001 uit te brengen en drie jaar later werd de ONE gepresenteerd in samenwerking met Aston Martin. De autowereld bleef nog steeds verwant aan Factor.

Vandaag de dag rijden de mannen van Israel Start-Up Nation op verschillende modellen Factor. Voor de tijdrit pakken ze de gestroomlijnde Slick, voor een rit in de bergen hebben ze de lichte O2 VAM tot hun beschikking en dan is er nog het aeromodel, de pijlsnelle ONE.

Factor gravel cockpit

Factor Vista – gravelbike

Voor mij geen tijdritfiets of bergmonster, nee ik ging off-road met de gravelbike uit het assortiment van Factor. De Vista die ik meekreeg is voorzien van een mechanische 1x SRAM-Force afmontage. Het bottom bracket is afkomstig van CeramicSpeed, de wielen van Fulcrum en overige onderdelen zoals het stuur rollen bij dochteronderneming Black Inc van de band. De Vista is online te zien in drie kleuren, HUNTER Green is in mijn ogen de mooiste kleur en past perfect bij een gravelbike. Dan heb je nog de Chpt3 variant en mijn bike kreeg de paintjob ‘Stone Grey‘. Deze kleur past prima bij beige gravelpaadjes. Maat 56 is overigens geen probleem met mijn lengte van 1 meter 80. Andere fietsen rijd ik in maat 54 of M/L, maar de Vista past perfect. Dit komt mede door de relaxte geometrie.

Factor Vista in het bos op gravel

OTIS voorvork van Factor op de Vista

Het stuur van de Vista is plat en breed waardoor je comfort hebt als je op de wat ruigere paden fiets. Ik vind het een fraai afgewerkt geheel en het stuur heeft een minimalistische look. Dat komt omdat de kabels allemaal zijn weggewerkt zodat het stuur het enige is wat je ziet. Mede hierdoor is dit wel een next level gravelbike. De voorkant van de fiets heeft overeenkomsten met de ONE. Dit komt door gebruik te maken van OTIS wat staat voor ONE Total Integration System. De voorvork smelt op deze manier samen met het frame en hierdoor is de fiets uniek in zijn uitstraling.

Factor Vista OTIS

Eigen ontwikkeling bij Factor

De manier waarop het carbon is gebruikt in het frame van de Vista verschilt op een aantal punten van het aeroframe van de ONE. De Vista biedt meer comfort en absorbeert schokken makkelijker. Om toch een snel frame te houden, hebben ze op essentiële punten het frame stijf weten te houden zonder in te hoeven boeten op het endurance gedeelte.

De ontwikkeling van fietsen heeft Factor geheel in eigen beheer en dat betekent dat ze de frames zelf tekenen, testen en bouwen. Ondanks dat Factor een nieuwkomer is in de markt van racefietsen, staan ze nu al bekend als high-end merk. Ze zijn constant bezig met vernieuwen en daarom starten ze met een nieuw project als de Vista dan ook helemaal van scratch.

In de Vista passen banden tot 35MM en dat vind ik opvallend want dat is niet wat tegenwoordig gebruikelijk is bij gravelbikes. In de huidige lichting gravelbikes kun je met gemak 42MM en breder steken. Bij een tire clearance van max 35MM denk ik eerder aan een crosser dan aan een gravelbike. De fiets is, hoe kan het ook anders, alleen verkrijgbaar met schijfremmen.

Factor Vista 35 mm

Medailles scoren op Strava

Tijd voor wat onverharde kilometers met de Vista na al deze droge (gravel)stof met details over het frame en de fiets. Het Gooi leent zich perfect voor onverharde wegen, maar daarbij wil ik aantekenen dat het hier dan voornamelijk over schelpenpaadjes gaat. Niets mis mee en dat vindt de Factor Vista ook niet want onverhard is onverhard.

Factor Vista langs gravelstrook

Gravel gaat voor mij -anders dan de kop doet vermoeden- niet over snelheid, KOM’s of wattage. Nee, ik houd van ontspannen fietsen, genieten van de omgeving en stil staan voor wat mooie plaatjes. Tijdens mijn eerste kennismaking met de Vista scoor ik echter aardig wat medailles op Strava omdat de fiets als een raket gaat. Of beter gezegd als F1-wagen refererend aan de branche waar Factor zijn oorsprong in kent. Het is, zoals ik eerder aangaf niet mijn doel om stukken vlot te rijden, maar ik trap lekker door. Ik verbaas me over de eerste test en het resultaat op Strava en realiseer me ook gelijk dat het een toevalstreffer kan zijn. Een goede dag, de hele route wind mee of een lieve weegschaal, je weet maar nooit.

Factor Vista frame

De volgende test pak ik een langere rit van ruim 90 kilometer onverhard, dat is andere koek. Ik maak nog steeds veel foto’s, drink op mijn gemak wat uit de bidon bij een bankje en ben niet met (gemiddelde) snelheid bezig. Na het opslaan van de rit komen de medailles wederom als vallende sterren we naar beneden zodra ik Strava open. Een vlot bakkie die Vista.

Het comfort van de Vista

Mooi zo’n Formule 1 fiets onder je kont hoor ik je denken, maar hoe zit het met comfort? Wat deed die 90 kilometer met mij? Eigenlijk helemaal niets en dat bedoel ik positief. De fiets gaat als een malle, vliegt over de paden, scheurt door de bossen en biedt daarnaast zoveel comfort dat het een plezierige ervaring is. Het is wat je mag verwachten bij een gravelbike natuurlijk, al leg ik dat verband niet zo snel met zo’n rappe machine. Qua comfort doet de gravelbike van Factor niet onder voor de andere gravelbikes die ik getest heb.

Factor Vista

De GoodYear Country banden vul ik tot maximaal 3 bar en hier speel ik tijdens de ritten wat mee. Zodra de paden hard zijn lukt het best met die druk, maar als er mul zand op de route verschijnt dan is het fijn om iets van de druk weg te laten lopen. Je merkt dan direct dat je meer controle hebt over de fiets.

Voordat mijn favoriete routes het asfalt verlaten en de bandjes gravel zien, ben ik altijd wel een paar kilometer onderweg. De verharde wegen zijn geen enkel probleem voor de Vista. Met een paar racewielen en 28MM bandjes erin heb je hier ook een fijne racer aan. Gravel, asfalt of wat ruiger terrein is voor deze fiets geen uitdaging.

De prijs, een bepalende factor

Het bedrijf uit Engeland staat niet alleen bekend om z’n high-end afwerking, maar ook zeker om de prijs van de fietsen. Die zitten doorgaans in de categorie ‘stevig’. De hele gravelscene is niet meer weg te denken maar nog wel steeds in opkomst. Als mensen nu besluiten om een (nieuwe) fiets te kopen, dan zal dat eerder een MTB of racefiets zijn, dan een gravelbike. Volgens mij koop je een gravelbike als je al iets langer aan het fietsen bent en dus bekend bent met de verschillende disciplines. Deze fiets is niet bedoeld voor mensen die net komen kijken in de fietswereld en dat zeg ik puur vanwege de prijs en de gebruikte onderdelen in het frame.

Het losse frame met de geavanceerde OTIS voorvork kost samen met de zadelpen ruim 4000 Euro. Dan heb je nog geen afmontage of wielen om ook daadwerkelijk over gravel te sturen. Doe je heel gek en kleed je de fiets aan met SRAM eTAP en steek je er een paar dikke wielen in, dan vliegt de Vista zo voorbij de 6500 Euro en dat is een flink bedrag voor een gravelbike.

Factor Vista stuur

Conclusie

Met mijn achtergrond in de IT denk ik bij Vista altijd aan een iets minder geslaagd besturingssysteem van ome Bill bij Microsoft. Gelukkig slaat Factor een solide weg in met de Vista en is er van bugs en fouten geen sprake. Factor maakt van de naam Vista wel een succes.

De fiets is vlot, giert over de onverharde paadjes en geeft mij het gevoel dat elke omwenteling vooruitgang boekt. Of het te maken heeft met de achtergrond van Factor in de wereld van autoracen weet ik niet en voordat ik op de Vista sprong was ik daar ook niet van op de hoogte. Wat ik wel weet, is dat je met de fiets als een Formule 1 wagen kunt knallen en tegelijkertijd ook een ontspannen houding aan kunt nemen alsof je door je chauffeur in je BMW X5 rondgereden wordt. Die combinatie is wat mij betreft ongekend.

Factor zet deze fiets in het segment van gravelbikes en dan vraag ik mij direct af of dit wel juist geplaatst is. Ik zou deze fiets eerder classificeren als een all-road-bike omdat hij op verhard ook echt wel vooruit wil. Er is binnenkort groot nieuws te melden, want dan ziet de nieuwe fiets in de Factor-familie het levenslicht: de LS. Mysterieuze naam, ik ben benieuwd of dit echt een pure gravelbike is.

				

De prijs is en blijft een puntje en die kan ik goed verklaren. De voorvork met OTIS is uniek, waar zie je dat nou? Een bottom bracket van CeramicSpeed is ook een niet alledaags onderdeel op een reguliere racefiets, laat staan op een gravelbike. Mijn testfiets staat bij de betere fietsspeciaalzaak te koop voor 5795,-. Daar ligt voor Factor overigens nog wel een uitdaging want het aantal winkels in Nederland waar het merk nu te koop is, vind ik nog schaars. Gelukkig komt daar met de komst van DuHo flink verandering in.

Is er dan niets negatiefs te verzinnen over de fiets? Om eerlijk te zijn is dat even zoeken, en dat brengt me na flink nadenken bij de wielen. Al geldt dat uiteraard alleen voor mijn testfiets want standaard komt de fiets met Black Inc wielen in plaats van de Fulcrums. Niets ten nadele van de Fulcrums, maar bij een fiets van dit kaliber met bijbehorend prijskaartje verwacht je wat dikkere wielen. Aan de looks van de fiets doen ze trouwens niets af want dat smoelt best is mijn bescheiden mening.

Ben je op zoek naar een unieke gravelbike waarmee je PR’s gaat pakken én die comfort biedt, dan zou ik zeker de Vista overwegen.

Volg Factor op onderstaande kanalen om op de hoogte te blijven van hun vette fietsen:

Factor Vista achterbrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *