Longest Day 341 kilometer

20 juni 2020: de langste dag op de fiets

20 juni is het de langste dag, dat wil zeggen, dan is het heel lang licht. De zon komt al op om 05:18 uur en gaat pas onder om 22:04. Voordat de zon verschijnt is het al niet donker meer en dus kun je spreken van #thelongestday. Prima uitgangspunt voor een rondje fietsen wat Rolf en mij betreft.

Een appje en het is beklonken

Drie jaar geleden reed ik met Het is Koers een rondje om het IJsselmeer met 25 andere gekkies. Malloten die zo’n uitdaging niet uit de weg gaan, hem omarmen liever gezegd. We vertrokken in Muiden en na 275 kilometer stonden we weer in Muiden. Een dag met 32,5 gemiddeld die ik niet snel zal vergeten.

Longest Day 341 kilometer

Dit jaar zou ik in april met een fijn clubje vrienden van Alicante naar Valencia fietsen en in juni zou ik The Ride doen. Helaas Coronakaas, die feestjes gingen niet door. Ik ben iemand die een doel nodig heeft, iets om naar uit te kijken en om naar toe te trainen.

Een simpel appje naar Rolf is genoeg voor een nieuw doel: ‘Iets leuks doen op de langste dag qua fietsen?’ Een uur later heeft Rolf een bizar rondje van meer dan 300 kilometer bij elkaar geklikt in Strava. We gaan pannenkoeken eten bij Maarten in Nijverdal. Top!

Longest Day 341 kilometer

We hopen nog dat er anderen willen aanhaken, maar ondanks onze lieve verzoeken is er niemand zo gek om mee te rijden. Oké, dan niet, dan maar met z’n tweeën.

De route en voorbereiding

Dat eerste verkennende appje van mij was eind mei, dus nog ruim drie weken de tijd om mezelf klaar te stomen voor deze challenge. Het is jammer dat we de tocht als duo gaan doen, maar aan de andere kant maakt het de organisatie ook makkelijker. We spreken af om in Rosmalen bij Rolf te starten en zo via Nijmegen, Arnhem, Nijverdal, Zwolle, Harderwijk, Hilversum, en Utrecht te eindigen bij de start in Rosmalen.

Het is 130 kilometer naar Maarten vanaf Rosmalen, dus dat betekent dat we er dan ruim vier uur op hebben zitten. Onze start zal zijn om 05:30 en om een uur of 10 hopen we bij Maarten dan een pannenkoek weg te tikken.

We laten door Duursport.nl een goed gevuld doosje repen en gelletjes bezorgen in Nijverdal. Hoeven we ons geen zorgen te maken over voeding op het stuk van Maarten naar Hilversum. Bij mij thuis staat dan cola klaar met krentenbollen wat een perfecte combinatie vormt met Noodles. Beetje zout aanvullen op zo’n sportieve dag kan geen kwaad.

Longest Day 341 kilometer

De route ligt er, we hebben voldoende getraind in de maanden ervoor, zij het voor andere doelen. Voorbereiding is klaar en alle punten zijn deskundig afgetikt. Laat 20 juni maar komen, ik heb er zin in.

Vroegertje

Mijn wekker staat vroeg, eigenlijk midden in de nacht. Ik krijg het gevoel als ik om 04:00 wakker word dat ik straks naar Schiphol rijd om te gaan genieten van twee weken vakantie. Een half uur laten ben ik op weg naar Rosmalen waar geen vliegtuig te zien is, niet voor ontspanning maar een immense inspanning.

Longest Day 341 kilometer

Rolf is ook al lang wakker en klaar voor het bijzondere avontuur vandaag. We pakken nog wat te drinken, doen de laatste kleding aan en zetten onze helm op om hem voorlopig niet af te zetten. De tocht der tochten start om 05:33 en in alle stilte verlaten we Rosmalen waar iedereen nog op een oor ligt.

Op naar Nijverdal

De eerste kilometers zijn wat vreemd, onwennig zelfs, wat zo vroeg heb ik nog nooit gefietst en al helemaal niet na zo’n korte nacht. Toch hebben we schik en zit de lol er goed in, dat geldt overigens ook voor de vaart want de kilometers rollen lekker voorbij.

Het is zo mooi fietsen als je door de prachtige natuur gaat en er is verder niemand te bekennen. De vogels fluiten er druk op los en met de opgaande zon is het net een indrukwekkende musical. Wow wat mooi.

We passeren Nijmegen, kachelen voorbij Arnhem en zetten wiel naar het oosten. Duitsland aanhouden, dan kom je er wel. Geintje Maarten, sorry. Vlak voor de Holterberg zien we Maarten al staan en maakt wat toffe plaatjes. Nog twee klimmetjes en dan afdalen naar Nijverdal.

Longest Day 341 kilometer

Rond 10:00 uur komen we aan bij het nieuwe huis van de familie Visser waar Chantal voor ons al lief pannenkoeken staat te bakken. Ondanks onze zorgvuldig uitgerekend voedingsschema hebben we wel trek. We krijgen cola en nemen het er goed van in huize Visser. Na wat pannenkoeken, koffie en als de bidons gevuld zijn, rijden we weer verder. We mogen nog 210 kilometer.

Langste dag, best zwaar

Maarten is snel in zijn nieuwe Assos kit gesprongen en rijdt gezellig een stukje met ons mee. Althans gezellig, het tempo wordt flink opgeschroefd en dat komt mij even duur te staan. Maarten haakt na een slordige 20 kilometer af en wij zoeven verder. Het tempo blijft fors en voor mij net iets te hoog.

Longest Day 341 kilometer

Gelukkig snapt Rolf ook dat hij mij niet kapot moet rijden dus we schakelen wat terug. Ik moet de tocht wel uitrijden dus een tandje lichter rijden we verder. Op 190 kilometer in Oldebroek zie ik een snackbar en vraag of we even kunnen stoppen. Deze korte stop is heerlijk, even die spanning van de benen. We zitten een minuut of tien relaxed in de zon met wat te drinken. Hilversum here we come.

Die bekende laatste loodjes

We zijn 255 kilometer en 11 uur onderweg als we in Hilversum aankomen. Die 11 uur is inclusief stops. Ik zet thuis de waterkoker aan en pak de krentenbollen met cola. Och wat heerlijk.

Nadat we de noodles op hebben, biedt mijn schoonmoeder Anke aan om ons naar Rosmalen te brengen met de auto. Ze meent het serieus en vindt het geen probleem om ons te brengen. Waarschijnlijk zagen we er niet al te fris meer uit. Hoewel het een verleidelijk aanbod is, doen we het natuurlijk niet. Want je doet de Longeste day op de fiets, of je doet het niet.

En dan moeten we nog zo’n 83 kilometer naar Rosmalen en mijn moraal is wat weg. Ik heb het loeizwaar. Rolf doet zoals ik hem ken, geen centje pijn een beetje zingen, hier en daar nog een sprintje bergop bij een viaduct. Het gaat hem goed af, veel beter dan bij mij.

De gemiddeldes zakken wat maar dat interesseert me werkelijk niets meer. Ondanks dat we de laatste 50 kilometer wind mee hebben, is het werken voor mij. Een positie vinden is moeilijk en daarom wissel ik tussen staan en zitten. Dan weer de handen in de beugels of er op. Geen doen, maar de Wahoo geeft aan dat we toch echt in de buurt komen.

Finish met 341,47 km op de teller

Die laatste stroken asfalt voelen als een verlichting als Rosmalen opdoemt, we gaan het redden. We hebben het geflikt samen. Ik stap als een oude man van de Isaac af, doe verwoede pogingen om mijn schoenen fatsoenlijk los te krijgen en plof neer in een stoel. WASTED!

Kim, de vrouw van Rolf, verzorgt ons tot in de puntjes. We krijgen wat te drinken en wat lekkers te eten. En dat laatste daar hadden we wel zin in. Onderweg vanaf Hilversum heb ik niets meer gegeten. Ik kreeg het niet weg. Bij de gedachten alleen al zou ik… Nou ja die details zal ik iedereen besparen. Laten we het erop houden dat ik wat gelletjes en reepjes over heb.

Longest Day 341 kilometer

Daar staat het dan op onze Wahoo, gewoon 341 kilometer gefietst met z’n tweeën. Magisch Duo. Nu ik dit schrijf zit ik niet echt te wachten op een volgend avontuur, maar ‘zeg nooit nooit’. Wie weet ik 2021?

Dank!

Hoewel Rolf en ik dit voornamelijk met z’n tweeën hebben gedaan, zijn we vooraf, onderweg en na afloop flink bijgestaan door een aantal belangrijke mensen.

Maarten en Chantal, super bedankt voor de gastvrijheid, het mooie richtpunt in het oosten en de overheerlijke pannenkoeken. Kim bedankt voor de goede zorgen met heerlijke hapjes en de soep, ik heb ervan genoten. Joyce bedankt dat je deze gek weer hebt laten gaan, een hele dag pleite voor die idiote hobby.

Last but not least Rolf, het beest uit Rosmalen. Mega bedankt voor je gezelligheid (ik was niet meer gezellig de laatste 80 km), je kopwerk, de organisatie en de toffe dag. Gaan we niet snel vergeten makker!

One thought on “20 juni 2020: de langste dag op de fiets

  1. WoW, hulde voor jullie beiden!
    Vooraf dacht ik…..welke gek verzint dit?……
    Blijkt het onze eigen zoon te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *